«Если мы позволим расчленить Украину, будет ли обеспечена независимость любой из стран?»

Байден на Генассамблее ООН призвал противостоять российской агрессии

ketvirtadienis, rugsėjo 01, 2016

Sukanka 75 metai nuo žydų mirties maršo Molėtuose

2016-08-29 10:59  lrytas.lt


Mirties maršas Molėtuose 1941 m. Organizatorių nuotr.

Rugpjūčio 29 dieną sukanka lygiai septyniasdešimt penkeri metai nuo holokausto dienos įvykių Molėtuose. Molėtų žydų išeivių iniciatyva ir lėšomis bus pastatytas Lietuvos bei Izraelio skulptoriaus Dovydo Zundelovičiaus (David Zundelovitch) sukurtas memorialas. Šis žymus skulptorius savo darbą atlieka nemokamai.

Šiandien Molėtuose prasideda „Atminties maršas, skirtas 75-osioms Mirties maršo metinėms Molėtuose pagerbti“, kuriame pareiškė ketinimą dalyvauti apie 40 žydų išeivių šeimų iš Molėtų. Tai žydai iš Izraelio, Pietų Afrikos respublikos, Urugvajaus, JAV, Kanados, Didžiosios Britanijos.

Iki Antrojo pasaulinio karo dauguma Molėtų gyventojų buvo žydai, kurie atgulė broliškame kape Molėtų pakrašty. Nuo 2015 m. vasaros šis broliškas kapas yra nuniokotas vandalų, nelikę jokios informacijos apie tai, kad čia palaidoti žmonės. Patikslintais duomenimis, Molėtų žydų masinėje kapavietėje palaidota apie 2000 per vieną dieną nužudytų Molėtų žydų.

Atminties maršo pradžia numatoma Molėtų miesto centre, buvusių žydų sinagogų vietoje, šalia Molėtų pašto. Kadangi buvusių sinagogų Molėtų centre neliko, tą dieną planuojama ją paženklinti reklaminiu tentu su šių sinagogų nuotrauka. Maršo atkarpa yra beveik 2 km ilgio. Tai Molėtų žydų mirties kelias, kurį jie nuėjo nacių konvojaus lydimi prieš 75 metus. Visi norintys savo dalyvavimu atminties marše gali pagerbti Molėtų žydų atminimą.

Atminties maršo pradžioje ir pabaigoje planuojamas įgarsintas mitingas ir naujo memorialinio paminklo atidarymas. Renginio baigiamuoju akordu taps Molėtų dailės galerijoje senųjų nuotraukų paroda „Mūsų Molėtų žydai“.


Atminties maršo plakato fragmentas.

Per stebuklą išlikusių Molėtų žydų išeivių palikuonys savo lėšomis pastatys solidų juodo granito keturias tonas sveriantį akmenį su iškaltais žodžiais hebrajų, anglų ir lietuvių kalbomis. Pagrindinis šios akcijos iniciatorius ir finansuotojas yra Izraelyje gyvenantis Tzvi‎ Kritzer, kurio tėvelis C. Kritceris išliko gyvas tik todėl, kad tuo metu buvo kariuomenėje, o po karo grįžo į tuščius Molėtus be žydų. C. Kritceris buvo vienas pirmųjų žydų, aplankiusių masinių žudynių vietą ir kapą.

Molėtų savivaldybė palaiko Tzvi‎ Kritzer iniciatyvą, tvarko Molėtų žydų žudynių vietą ir kapą, kviečia žmones prisijungti prie šios akcijos.

Po karo Niujorke Molėtų žydai išeiviai pastatė paminklą Molėtuose nužudytų žydų atminimui. Nepažodinis to paminklo teksto vertimas bus iškaltas ant Dovydo Zundelovičiaus memorialo masinių žudynių ir palaidojimo vietoje Molėtų mieste.


Renginio plakatas.


Atminties maršas – 1941 m. rugpjūčio 29 d. mirties maršo Molėtuose 75-osios metinės


PROGRAMA

15 val. Paroda-informacinė konferencija „Mūsų Molėtų žydai“ (Molėtų dailės galerija)

16 val. Mitingas ir eisena į Molėtų žydų holokausto vietą (Prie „Stereo“ klubo, Vilniaus g.)

17 val. Mitingas ir David Zundelovitch memorialo atidarymas. Šolomo Aleichemo gimnazijos paroda apie Senųjų Molėtų žydų kapinių tvarkymą „Te jo (jos) siela bus įpinta į nemirtingųjų sielų vainiką.“ Parodą rengė mokytojos Ela Pavinskienė ir Roza Bieliauskienė. Fotografai – mokytojas Juda Vagneris ir įstaigos „Maceva“ savanoris Marius Lukoševičius (prie Molėtų žydų masinių žudynių vietos ir kapo)

19 val. Icchoko Mero romano „Lygiosios trunka akimirką“ skaitymai Molėtų dailės galerijoje, Inturkės g. 4. Renginio trukmė 2:30 min. Romaną skaitys skaitovai Virgilijus Kubilius ir Violeta Mickevičiūtė.. Nacionalinės premijos laureatas, žydas ir lietuvis. Stebuklo dėka išvengęs Kelmės žvyrduobės, kuri prarijo jo mamą. Septintasis jį apglėbusios ir iš naujo pagimdžiusios Bronės Dainauskienės vaikas. Icchokas Meras = Algirdas Dainauskas. Skaitant I. Merą laikas sustoja, išstįsta ir sulėtėja. Ne, tai neįvyks. Bet įvyksta. Plėšo į gabalus ir sprogdina gumulą gerklėje. Nepaprasto paveikumo I. Mero kūriniai liečia širdį, gydo ir keičia. Išgirsk.

Komentarų nėra: